Ένα ποντίκι κουνάει τη βιβλιοθήκη

3:19 π.μ.

Πως να βρείτε νέα θέση στα έπιπλα σας χωρίς κόπο

Τις τελευταίες μέρες βοηθάω μία καλή μου φίλη που ετοιμάζεται να μετακομίσει. Κοινός προβληματισμός σε όλους όσους αλλάζουν σπίτι, είναι το πως θα τοποθετήσουν τα έπιπλα που ήδη έχουν. Χθες το απόγευμα λοιπόν, επισκεφτήκαμε το ακόμα άδειο νέο της διαμέρισμα (υπέροχο, φρεσκοβαμένο και φρεσκογυαλισμένο) για να μετρήσουμε τους χώρους. 

Ξεκινήσαμε από τα υπνοδωμάτια. Στο ένα χέρι το μολύβι, στο άλλο η μετροταινία. Γύρω - γύρω όλοι, στη μέση η απορία για τη θέση του κρεβατιού. Στον ένα τοίχο ή στον άλλο τοίχο; Και το γραφείο; Οι βιβλιοθήκες; Και ένα καλοριφέρ στη πάνω δεξια γωνία να μας χαλάει τα σχέδια. 

Γύρισα σπίτι και έπιασα δουλειά. Σχεδίασα τους χώρους και άρχισα να τοποθετώ τα έπιπλα της (τα οποία μέτρησε η ίδια και μου έστειλε τις διαστάσεις τους) στα δωμάτια, μεχρι να βρω την καλύτερη θέση. Όλα αυτά στην οθόνη του υπολογιστή. Το ποντίκι είναι ακούραστος κουβαλητής επίπλων. Για να σας δείξω πως μπορείτε να το κάνετε και εσείς, σχεδίασα για σας ένα δωμάτιο του διαμερίσματος σε ένα εύκολο free πρόγραμμα σχεδίασης και να το τελικό αποτέλεσμα!Πιάσε το μολύβι, είναι πιο ελαφρύ από το μπουφέ


Έχετε βαρεθεί τη διάταξη των επίπλων σας αλλά σκέφτεστε πως θα σας πέσει κανά νεφρί όταν θα κουνάτε από τοίχο σε τοίχο τη βιβλιοθήκη; 
Μετακομίζετε και σκέφτεστε σε ποια γωνία θα χώσετε το σκρίνιο της γιαγιάς;
Σκοντάφτετε μονίμως στη γωνία της συρταριέρας και θελετε να της αλλάξετε θέση; Δε θέλει κόπο, θέλει άλλο τρόπο. Πριν τα μετακινήσετε, σχεδιάστε τα. Είτε με μολύβι σε χαρτί, είτε με το ποντίκι. Kαλύτερα να προετοιμαστείτε για την αλλαγή σκηνικού καθισμένοι αναπαυτικά σε μια καρέκλα, παρά να ψάχνετε πως θα γυρίσετε το κρεβάτι έχοντας το κομοδίνο αγκαλιά.


Θα χρειαστείτε: 
 • κενές σελίδες χαρτιού
 • μολύβι
 • γόμα
 • χάρακα
 • μετροταινία
 • μία λεία σταθερή επιφάνεια να ακουμπήσετε (π.χ. στο τραπέζι, αλλά βγάλτε το τραπεζομάντηλο γιατί δε θα μπορείτε να σχεδιάσετε) 
προαιρετικά:
 • ένα φίλο να σας κρατάει τη μία άκρη της μετροταινίας
Ο εξοπλισμός μου

Αν δε θέλετε να μπλέξετε καθόλου με υπολογιστή και σχεδιαστικά προγράμματα, θα σας είναι χρήσιμο το χαρτί millimeter και ένα ψαλίδι.


Ξεκινήστε, σχεδιάζοντας με το μολύβι σε μία σελίδα χαρτί τους περιμετρικούς τοίχους του χώρου σας. Τα περισσότερα δωμάτια είναι ορθογώνια, οπότε φτιάξτε αρχικά ένα απλό ορθογώνιο. Ανάλογα με το χώρο προσθέστε ότι εξέχει ή μπαίνει μέσα στο ορθογώνιο. Στο δωμάτιο του παραδείγματος (δείτε παρακάτω), εξέχει απο το βασικό ορθογώνιο η ντουλάπα και μπαίνει μέσα η κολόνα στη γωνία. Δείτε που είναι τα παράθυρα και οι πόρτες σας και σημειώστε τα. Μόλις τελειώσετε, πάρτε τη μετροταινία και μετρήστε από τοίχο σε απέναντι τοίχο και απο γωνίες σε παράθυρα και πόρτες, καθώς και το πλάτος έκαστης πόρτας και παραθύρου. 


Δεν έχει σημασία πόσο καλές ευθείες θα φέρετε, σας ενδιαφέρει η γενική εικόνα. Στη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το περίγραμμα του δωματίου, τη θέση της πόρτας και της μπαλκονόπορτας, τη ντουλάπα και τη θέση του καλοριφερ (το μικρό ορθογώνιο πάνω δεξιά). 


Το δωμάτιο που μετρήσαμε


Πάρτε μία δεύτερη σελίδα χαρτί. Σημειώστε τα έπιπλα σας (κρεβάτι, κομοδίνο, συρταριέρα κ.λπ.) σε μία λίστα. Μετροταινία ξανά, μετρήστε πλάτος και μήκος (ή βάθος) κάθε επίπλου και σημειώστε το.


Έτοιμοι; 


Επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.homestyler.com/ (μπορείτε να κάνετε Login ακόμα και με το λογαριασμό σας στο Facebook). Δεν είναι απαραίτητο να "κατεβάσετε" το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να δουλέψετε online. Επιλέξτε τη καρτέλα designer και ξεκινήστε! Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη, με οδηγίες βήμα προς βήμα. 


Περιηγηθείτε στο αριστερό menu, στο οποίο περιέχονται ολα τα στοιχεία για να φτιάξετε το χώρο σας. Ξεκινήστε από τους τοίχους. Σχεδιάστε το βασικό σας ορθογώνιο. Προσθέστε ότι εξέχει ή μπαίνει μέσα. Θα έχετε ένα δωμάτιο όλο τοίχους γύρω-γύρω. Επιλέξτε παράθυρα και πόρτες από τα αντίστοιχα menu. Μόλις σύρετε το παράθυρο πάνω σε ένα τοίχο, το πρόγραμμα δημιουργεί μόνο του την απαιτούμενη τρύπα στο τοίχο. Όλα τα αντικείμενα (τοίχοι, πόρτες, παράθυρα κ.λπ.) μπορούν να αλλάξουν θέση και διαστάσεις με πολύ απλές κινήσεις.


Το άδειο μας δωμάτιο
Ήρθε η ώρα της διασκέδασης! Διαλέγουμε από τη λίστα επίπλων του προγράμματος τι θα βάλουμε στο δωμάτιο. Όλα τα έπιπλα είναι διαστασιολογημένα. Σε αρκετά από αυτά μπορείτε να αλλάξετε τις διαστάσεις τους, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις διαστάσεις των δικών σας.


Η φίλη μου προβληματιζόταν σε ποιο τοίχο να βάλει το κρεβάτι της. Έτσι, σχεδίασα και της έστειλα δύο λύσεις (όλες οι πόρτες και οι ντουλάπες πρέπει να ανοίγουν ανενόχλητες και θυμηθείτε ότι έχουμε και ένα καλοριφερ στη πάνω δεξιά γωνία, που για λόγους καλαισθησίας δε παρουσιάζεται στα παρακάτω σχέδια). 


Το κρεβάτι δεξιά
Το κρεβάτι αριστερά


Ας το δούμε και λίγο καλύτερα, σε τρισδιάστατη μορφή


Το κρεβάτι δεξιά - 1
Το κρεβάτι δεξιά - 2
Το κρεβάτι αριστερά - 1
Το κρεβάτι αριστερά - 2


Και σε μία πιο ρεαλιστική άποψη


Το κρεβάτι δεξιά
Το κρεβάτι αριστερά


Όσοι θέλετε να δουλέψετε μόνο με μολύβι και χαρτί, η προτεινόμενη διαδικασία είναι η εξής:

 • Μετρήστε το χώρο και τα έπιπλα σας, όπως περιγράφεται παραπάνω
 • Πάρτε το millimeter χαρτί (και σε λευκή σελίδα γίνεται, απλά το millimeter σας βοηθάει στις ευθείες και το μέτρημα) και σχεδιάστε τους τοίχους σας. Για δική σας ευκολία, πολλαπλασιάστε όλες τις διαστάσεις που έχετε μετρήσει με το 2 (αν το δωματιό σας είναι πολύ μεγάλο) ή με το 4. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα δωμάτιο διαστάσεων 3,00μ Χ 4,00μ, θα κάνετε ένα ορθογώνιο διαστάσεων 12εκ Χ 16εκ. (ουσιαστικά θα σχεδιάζετε σε κλίμακα 1:25) 
 • Σε ένα άλλο χαρτί, κάντε το ίδιο και για τα έπιπλα σας. Σχεδιάστε κουτάκια και γράψτε μέσα σε κάθε κουτάκι το είδος του επίπλου (βιβλιοθήκη, κρεβάτι κ.λπ.) Προσέξτε να πολλαπλασιάσετε τις διαστάσεις των επίπλων με το ίδιο νούμερο που χρησιμοποιήσατε για τις διαστάσεις του δωματίου
 • Κόψτε τα κουτάκια (έπιπλα) με το ψαλίδι και αρχίστε τις μετακινήσεις!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα, να βγάλετε φωτογραφίες τα μικροέπιπλα σας από πάνω, να τα τυπώσετε και να τα κόψετε, να βρείτε από περιοδικά έπιπλα που σας αρέσουν (και να τα κόψετε και αυτά) και ένα σωρό άλλα. 


Ποια από τις δύο λύσεις θα διαλέγατε; Ποιο δωμάτιο σας θα αλλάξετε πρώτο;
Περιμένω να μου πείτε για τις νέες σας διακοσμητικές εφαρμογές.

You Might Also Like

0 comment below