Τρεις βιβλιοθήκες, δεκαπέντε κούτες βιβλία και εγώ

4:20 μ.μ.

Συμβουλές για να οργανώσετε τα βιβλία σας

Τα βιβλία μας είναι πολύτιμα. Μας κρατούν συντροφιά, μας ταξιδεύουν, μας γεμίζουν με γνώσεις.

Χρειάζονται και αυτά το χώρο τους. Και όσο καλύτερα τα οργανώσουμε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ανατρέχουμε στις σελίδες τους.


Στη σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω πως βρήκαν τη σωστή τους θέση σε τρεις βιβλιοθήκες, βιβλία από δεκαπέντε κούτες.

Δείξε μου ένα τοίχο να σου δώσω ένα ράφι

Η θέση και το μέγεθος της βιβλιοθήκης καθορίζεται όχι μόνο από τη διάταξη των υπόλοιπων επίπλων του χώρου, αλλά και από τη καθημερινή της χρήση. 

Αν έχετε γραφείο στο σπίτι, χρειάζεστε μία μικρή βιβλιοθήκη δίπλα σας, για να τοποθετήσετε όσα βιβλία και σημειώσεις χρησιμοποιείτε συχνότερα. 

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα βιβλία που θα βάλετε στα χαμηλά ράφια, αν έχετε μικρά παιδιά.  Τα αγαπημένα σας διηγήματα μπορεί να μετατραπούν σε παιδικούς πίνακες ζωγραφικής.

Για λόγους ευστάθειας και ασφάλειας, όπου είναι εφικτό, στερεώστε τη βιβλιοθήκη στο τοίχο με κατάλληλα στηρίγματα.
 
Οι δύο βιβλιοθήκες διπλα-δίπλα
Πολλές βιβλιοθήκες έχουν δυνατότητα τοποθέτησης των ραφιών σε πολλές θέσεις. Για να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των ραφιών, χρησιμοποιείστε ένα βιβλίο σα "μπούσουλα".

Η τρίτη βιβλιοθήκη με ράφια και θέση για ντουλαπάκι
Κάθετη σειρά απο οπές = το ράφι πάει παντού 


Πως να ξεκινήσετε

Αδειάστε τη βιβλιοθήκη σας! Τα βιβλία μας χρειάζονται και αυτά τις ανάσες τους. Μη τα στριμώχνετε. Αερίστε συχνά τους χώρους που έχετε τις βιβλιοθήκες σας.

Καθαρίστε διεξοδικά τη βιβλιοθήκη. Μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε νιφάδες, διαλυμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό, είναι το πλέον κατάλληλο. Δεν επηρεάζει τις ξύλινες επιφάνειες και έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Μη ξεχάσετε πως χρειάζεται και ένα χέρι ξέβγαλμα.

Τα βιβλία σας χρειάζονται ένα πέρασμα με μαλακό στεγνό πανί. Προσέξτε μήπως σε κάποιο από αυτά παρατηρήσετε την εμφάνιση ξυλοφάγου εντόμου (σαράκι). 

Πως να τα οργανώσετε

Μπορείτε να τα τοποθετήσετε κατά τύπο, κατά εκδοτικό οίκο, αλφαβητικά ή σε συνδυασμό όλων των παραπάνω. Όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί εξαρτώνται και από το πόσα βιβλία και τι είδους βιβλία έχετε.

Στις βιβλιοθήκες που σας παρουσιάζω είχαμε τις εξής κατηγορίες:

 • εγκυκλοπαίδειες
 • άπαντα συγγραφέων σε "σειρές"
 • αφιερώματα σε συγγραφικά είδη σε "σειρές"
 • λογοτεχνία 
 • θέατρο
 • ποίηση
 • ελληνική γραμματεία
 • φιλοσοφία
 • νομική
 • ταξιδιωτικά λευκώματα
 • τέχνη
 • μαγειρική
 • περιοδικά

Χρησιμοποιήσαμε τη μία βιβλιοθήκη για όλα τα δερματόδετα βιβλία (εγκυκλοπαίδειες και "σειρές"), τα βιβλία με νομικό περιεχόμενο, θέατρο και ποίηση. Όλα τα βαριά βιβλία τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ράφια, για λόγους ευστάθειας. 


Στις δύο βιβλιοθήκες που βρίσκονται δίπλα-δίπλα αποφασίσαμε τα εξής:
 • από τη μέση και κάτω, να τοποθετούμε αλφαβητικά, αριστερά τη ξένη λογοτεχνία και δεξιά την ελληνική λογοτεχνία. 
 • από τη μέση και πάνω, να τοποθετούμε αλφαβητικά και σε όμοιες ομάδες, δεξιά τα αφιερώματα σε "σειρές" και αριστερά τα υπόλοιπα είδη (κάθε ράφι και διαφορετικό είδος)
Αυτή την απόφαση τη πήραμε πριν ανοίξουμε τις κούτες. Οπότε, καθώς αδειάζαμε μία μία τις κούτες, ξέραμε και που θα μπει το κάθε είδος, αλλά και σε ποια θέση.

Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, μετακινήσαμε και τα ράφια δύο φορές, για να καταλήξουμε στο τελικό μας αποτέλεσμα.


Αν μετακομίζετε, η προεργασία έχει σημασία

Πριν τη μετακόμιση, η οικογένεια είχε κάνει μία καλή εκκαθάριση στο σύνολο των βιβλίων της. Ένα μέρος της συλλογής δωρίστηκε σε δημοτική βιβλιοθήκη. Και για τη μετακόμιση, όσα βιβλία ήταν σε αριθμημένους τόμους είχαν πακεταριστεί μαζί και πάνω σε κάθε κούτα είχε γραφτεί και το ανάλογο κείμενο (Βιβλία - εγκυκλοπαίδεια Χ). Το ίδιο έγινε και με τα βιβλία που ήταν σε κοινή κατηγορία (Βιβλία - Ξένη λογοτεχνία).

Μη χρησιμοποιείτε τεράστιες κούτες για να πακετάρετε βιβλία. Δε μεταφέρονται εύκολα και υπάρχει κίνδυνος να "ανοίξουν" από το βάρος.

Γενικά, να θυμάστε πως, το ιδανικό βάρος για κάθε κούτα είναι τα 20 κιλά. Δηλαδή όσο και το επιτρεπόμενο βάρος μιας βαλίτσας που θα μπει σε αεροπλάνο. Αυτός ο κανόνας ισχύει όχι για να μας κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες τη ζωή δύσκολη, αλλά για να διαφυλάσσεται η σωστή λειτουργία των μηχανισμών ενός αεροδρομίου, η ασφάλεια του προσωπικού και φυσικά των επιβατών.

Εσείς; Πως οργανώνετε τα βιβλία σας;
Επισκεφθείτε τη σελίδα του Lab On the Roof στο Facebook, Like us και πάρτε μέρος στο δημοψήφισμα μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικοδέσποινα, που μου έδωσε την άδεια να τακτοποιήσω τη μεγάλη συλλογή των βιβλίων της και να αναρτήσω τις σχετικές με την όλη διαδικασία φωτογραφίες. 

You Might Also Like

0 comment below