Πείτε αντίο στα παλιά

9 Μικρές συμβουλές για να κάνετε Μεγαλύτερη τη ντουλάπα σας

Πόσες φορές έχετε τσακωθεί με τη ντουλάπα σας τα πρωινά γιατί δε βρίσκετε τι θα φορέσετε; Πόσες συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να φοράει τα ίδια και τα ίδια, απλά γιατί τα βρήκατε "πάνω - πάνω"; Δυστυχώς οι ντουλάπες δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης και οργάνωσης, ούτε και μεγαλώνουν μαγικά τις νύχτες.

Η μεγάλη αναμέτρηση

Μη καθυστερείτε να το αποφασίσετε. Σκεφτείτε μόνο πόσο μικρότερος θα είναι ο κόπος σας, όταν με τα πρώτα κρύα θα πρέπει να μαζέψετε τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά μπλουζάκια και να "κατεβάσετε" τη χειμερινή σας γκαρνταρόμπα. 

image credits: wonderwomanintraining.com

Το παραδέχομαι, δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος και όρεξη. Έχω να σας προτείνω δύο μεθόδους "επίθεσης" (μαζί με 9 συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κρατήσετε), επιλέξτε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμα σας.


Και για τις δύο μεθόδους θα χρειαστείτε:
  • ελεύθερο χώρο (το κρεβάτι σας, ένα μεγάλο τραπέζι κ.λπ.)
  • δυνατή μουσική
  • αναλώσιμα καθαριότητας κατάλληλα για τα υλικά κατασκευής της ντουλάπας σας (μία κουταλιά της σούπας νιφάδες πράσινου σαπουνιού καλά διαλυμένες σε ένα λίτρο ζεστό νερό είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει, υπολογίστε πως χρειάζεται και να το περάσετε μετά ένα χέρι ξέβγαλμα)
  • μία σακούλα για όσα θα πετάξετε
  • καθαρές σακούλες για όσα θα χαρίσετε (για να βάλετε ξεχωριστά τα ρούχα, τα παπούτσια, τις τσάντες κ.λπ.)
  • καθαρές σακούλές για όσα χρειάζονται επιδιόρθωση (όπως παραπάνω)
  • προεραιτικά: αρωματικά ρούχων - σκοροαπωθητικά (φέτος δοκίμασα τα προϊόντα της Fleriana, τα συνιστώ. Ειδικά το θεαματικό προϊόν κατά των ενοχλητικών καλοκαιρινών εντόμων)

Μέθοδος ράφι - ράφι

Επειδή ο χρόνος και το κουράγιο είναι πολλές φορές περιορισμένα, μπορείτε να κάνετε τη τακτοποίηση σας τμηματικά. Πείτε ότι αυτή την εβδομάδα θα τακτοποιήσετε τα συρτάρια σας, την επόμενη τα παπούτσια σας, μετά τις κρεμάστρες σας και ούτω καθεξής. Διαβάστε και για το "Σύστημα της μίας ώρας" που έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο με δεξί κλικ εδω.

Μέθοδος του ξαφνικού θανάτου

Υπολογίστε αρκετές ελεύθερες ώρες, γιατί εδώ θα πρέπει να αδειάσετε μονομιάς όλη τη ντουλάπα. Μπορεί ο σωροί από ρούχα και τα κουτιά από παπούτσια που θα γεμίσουν το δωμάτιο να σας φαίνεται τρομακτικό σενάριο, αλλά το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως θα έχετε μία συνολική εικόνα για τη γκαρνταρόμπα σας και πως θα τελειώσετε μέσα σε μία μέρα.

9 Μικρές συμβουλές για Μεγαλύτερη ντουλάπα

Η πρόκληση δεν είναι η μέθοδος που θα επιλέξετε για να αδειάσετε τη ντουλάπα σας, αλλά πως θα διαλέξετε τι ΔΕΝ θα ξαναβάλετε μέσα. 

image credits: Silkstone Wardrobe for Barbie, Ebay.com

Σκεφτείτε πως πλεόν δεν χρειάζεστε κάτι όταν:
  1. Έχει λιώσει/φθαρεί/αλλάξει χρώμα. Πόσα παλιά T-shirts χρειάζεστε για "τις δουλειές του σπιτιού"; Τρία είναι αρκετά. Ξεφορτωθείτε τα υπόλοιπα.
  2. Έχετε να το χρησιμοποιήσετε περισσότερο από πέντε χρόνια. Αν δεν είναι κάτι με πολύ κλασικό στυλ, πιθανότατα δε θα το ξαναβάλετε ποτέ.
  3. Σκέφτεστε εδώ και δύο χρόνια να το πάτε για επιδιόρθωση. Ήρθε η στιγμή ή να το πάτε ή να το πετάξετε.
  4. Εδώ και πολύ καιρό δε σας κάνει. Το σώμα μας αλλάζει με τα χρόνια και τα παλιά μας ρούχα είναι σίγουρο πως δε μας κολακεύουν πια. Αν έχετε πάρει ή χάσει αρκετό βάρος τα τελευταία χρόνια, όταν με το καλό φτάσετε στα κιλά που επιθυμείτε, από τη χαρά σας θα πάρετε καινούρια γκαρνταρόμπα.
  5. Δε σας κάνουν πια αλλά τα λυπάστε γιατί σας κόστισαν αρκετά χρήματα. Πόσα χρόνια ακόμα θα τα κοιτάτε και θα τα λυπάστε; Χαρίστε τα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
  6. Είστε συναισθηματικά δεμμένοι μαζί τους, όπως το T-shirt από τη πενταήμερη σας με τη στάμπα "Ήμουν και εγώ στη Μύκονο". Αποφασίστε πόσα από αυτά πραγματικά θέλετε να κρατήσετε και να τα δείχνετε μια μέρα στα εγγόνια σας. Τα υπόλοιπα βγάλτε τα μία φωτογραφία και κρατήστε πλέον τις αναμνήσεις σας σε ψηφιακή μορφή.
  7. Τα φοράτε και κάτι σας ενοχλεί. Η φούστα που ποτέ δε στρώνει καλά, οι μπότες με το άβολο τακούνι, η τσάντα με τα μικρα λουράκια και το άβολο κούμπωμα, δεν έχουν πλέον θέση στη ντουλάπα σας. Ανάλογα με την κατάσταση τους, αποφασίστε αν θα τα χαρίσετε ή θα τα πετάξετε.
  8. Είναι ακόμα στην αρχική τους συσκευασία. Γιατί ήταν μία αυθόρμητη αγορά και το μετανιώσατε όταν γυρίσατε σπίτι. Χαρίστε τα!
  9. Είναι σε σχέδια και χρώματα που όλοι σας λένε πως δε σας κολακεύουν. Μόνο η πωλήτρια είχε αντίθετη γνώμη. Γιατί τα έχετε ακόμα;

Όταν θα τελειώσετε με όλη τη διαδικασία, σίγουρα η ντουλάπα σας θα είναι πολύ ελαφρύτερη. Να θυμάστε πως επειδή θα υπάρχει χώρος, δεν είναι απαραίτητο να τον ξαναγεμίσετε! 

Περιμένω να μου πείτε πόσο χώρο απελευθερώσατε και πόσα δεν ξαναγύρισαν μέσα στη ντουλάπα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία! 

Comments

Evita said…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και ανταποδίδω :) Περνώντας λοιπόν,διαβάζω αυτήν την ανάρτηση και είναι ότι ακριβώς χρειαζόμουνα, συμβουλές (που πολλές τις ξέρεις αλλά άλλο να το ακούς) ιδού λοιπόν η αφορμή για ένα Σεπτεμβριάτικο ξεκαθάρισμα. Μένει λοιπόν να αποφασίσω πότε θα το κάνω!
Keep in touch!
Kate Astolat said…
Καλημέρα Evita! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Πριν γράψω αυτό το post, έκανα και εγώ το ξεκαθαρισμά μου και επιτέλους έχω το χώρο που χρειάζομαι. Θα είμαστε σε επαφή!
Litsa said…
Αχ αχ αχ κι εγώ πρέπει ν' αρχίσω. Είναι μια διαδικασία που κάνω πάντα τελευταία, αφού πρώτα έχω τακτοποιήσει όόόλα τα υπόλοιπα. Άτιμες ντουλάπες...
Ωραίες συμβουλές!Αχ και εγώ πρέπει να κάνω ένα καλό ξεκαθάρισμα και σύντομα μάλιστα!Αλλά όλο το αναβάλω!
Kate Astolat said…
Βοηθάει πολύ το ξεκαθάρισμα. Και θυμάσαι ότι έχεις, αλλά και κάνεις χώρο για να τα βρίσκεις όλα πιο άνετα :)

Popular Posts