Ποια ειναι η διαρκεια ζωης των καλλυντικων μας; Μερος Α

Πόση ζωή έχουν τα καλλυντικά μας και πότε πρέπει να τα αποχωριστούμε



Κάθε γυναίκα έχει ένα νεσεσέρ με τα αγαπημένα της προϊόντα maquillage που χρησιμοποιεί για τις εμφανίσεις της. Επίσης έχει ένα αγαπημένο σαμπουάν, μία φοβερή μάσκα μαλλιών, ένα μυρωδάτο αφρόλουτρο μαζί με την αντίστοιχη lotion σώματος, την απαραίτητη ενυδατική της κρέμα και το λατρεμένο της άρωμα. 
Και δύο συρτάρια, τρία κουτιά, τέσσερα νεσεσέρ και τα ντουλαπάκια/ραφάκια στο μπάνιο γεμάτα με προϊόντα, που αρκετά από αυτά:
  • μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί
  • είναι για ειδικές περιπτώσεις
  • δεν της ταιριάζουν
  • δεν είναι πια στη μόδα
  • είναι δείγματα
  • δε θυμάται πότε τα πήρε και γιατί
Κυρίες μου, τα καλλυντικά μας έχουν ημερομηνίες λήξης. Δίνουμε σημασία στις ημερομηνίες λήξεως των τροφίμων, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας.

Ημερομηνία παραγωγής, ημερομηνία λήξης και περίοδος μετά το άνοιγμα

Η ημερομηνία παραγωγής είναι, πολύ απλά, η μέρα που το προϊόν κατασκευάστηκε. Πολλές φορές (δυστυχώς) δεν αναγράφεται στα προϊόντα καλλυντικής περιποίησης.

Η ημερομηνία λήξης είναι, η μέρα που μετά το πέρας της το προϊόν δεν πρέπει πια να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε., αυτή η ημερομηνία πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με ευκρίνεια στη συσκευασία, όταν τα προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής έως και 30 μήνες. 

 
Ως περίοδος μετά το άνοιγμα (πμα) ορίζεται το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κάθε προϊόν, με σημείο έναρξης την ημερομηνία που αρχικά ανοίγουμε τη συσκευασία. Πάνω σε κάθε συσκευασία θα δείτε ένα σκίτσο σαν "ανοιχτό βαζάκι" και ένα νούμερο (6,12,18) δίπλα στο γράμμα Μ (μήνες). Το νούμερο αντιστοιχεί στους μήνες που το προϊόν θα είναι κατάλληλο προς χρήση, μετά το πρώτο του άνοιγμα.


Πως θα καθορίσετε τις ημερομηνίες λήξης


Για παράδειγμα, ανοίξατε μία μάσκαρα τη μέρα που την αγοράσατε, τη δοκιμάσατε, αλλά αρχίσατε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά μετά από ένα μήνα. Το "ανοιχτό βαζάκι" στη συσκευασία της αναγράφει 6Μ. Η πμα που θα υπολογίσετε, θα αρχίζει από τη μέρα που τη πρωτοανοίξατε και τη δοκιμάσατε. 
Οπότε, όταν αγοράσετε το επόμενο νέο προϊόν, αλλά δε σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα, καλύτερα να το διατηρήσετε κλειστό μέσα στην αρχική του συσκευασία.


Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης, αν δεν αφαιρέσετε τις αρχικές τους συσκευασίες, έχουν μέγιστο χρόνο ζωής τα τρία χρόνια. Ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα, τα συστατικά τους αλλοιώνονται.  
Τα καλλυντικά που περιέχουν λιγότερα χημικά (π.χ. φυτικά, βιολογικά, φαρμακευτικά) έχουν ακόμα μικρότερους χρόνους ζωής. Ρωτήστε για τις ημερομηνίες λήξης τους στο κατάστημα που τα προμηθεύεστε. 

Δε θυμάμαι πότε τα πήρα, ούτε πότε τα άνοιξα. Τι να κάνω;

Μόλις παρατηρήσετε αλλοιώσεις στην υφή, στο χρώμα, στη πυκνότητα και στη μυρωδιά τους, είναι η ώρα που πρέπει να τα πετάξετε. 


Αν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που έχει λήξει, στη καλύτερη περίπτωση δε θα είναι πλέον όσο αποτελεσματικό ήταν. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να σας προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς.

Να αρχίσω να ανοίγω τα κουτιά με τους θησαυρούς μου αυτή τη στιγμή;

Σας συστήνω να κάνετε αυτή τη διαδικασία σταδιακά. Αυτή την εβδομάδα ξεφορτωθείτε όσα δειγματάκια (από κρέμες, αρώματα και κραγιόν) έχετε καταχωνιασμένα πάνω από ένα χρόνο. Σίγουρα έχουν αλλοιωθεί.

Διάβασε και το 2ο μέρος, για να μάθεις πόση διάρκεια ζωής έχουν τα αγαπημένα σου προϊόντα
All images in this post by: makeupforever

Popular Posts