Το κυνήγι του χρόνου: 5 τρικλοποδιές που πρέπει να αποφύγουμε

Η αναβολή είναι σπατάλη

Έχετε υπολογίσει πόσες μέρες έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα; Είχατε στην αρχή του χρόνου θέσει στόχους, αλλά δεν σας έφτασε ο καιρός να τους πραγματοποιήσετε; Τα τηλεφώνηματα στο γραφείο τελειώνουν με σας να σκέφτεστε “ακόμα ένας που ότι θυμάται χαίρεται”; 
Μήπως σας πιάνει και εσάς κάθε Δεκέμβρη ο πανικός να τελειώσετε τα πάντα λες και ο επόμενος χρόνος δε θα έρθει; Αλήθεια, πόσες φορές είπατε φέτος “δε μπορώ τώρα, θα το κάνω αύριο”; Πόσο χρόνο σπαταλήσατε να σκέφτεστε το τρόπο που θα αναβάλλετε κάτι;



Τρικλοποδιά 1: Scarlett, αύριο είναι μία άλλη μέρα

Το αύριο θα έρθει, αλλά δε θα έχει εικοσιπέντε ώρες. Δε θα ξυπνήσουμε ξαφνικά ένα πρωί βρίσκοντας τα πάντα στη θέση τους και τη ζωή μας απόλυτα οργανωμένη.

Αν δε μπορείτε να τελειώσετε κάτι σήμερα (γιατί κουραστήκατε, βαρεθήκατε, τα νεύρα σας είναι κρόσια σε περσικό χαλί), σταματήστε το τώρα.


Εκμεταλευτείτε το υπόλοιπο του χρόνου σας, για να οργανώσετε την αυριανή σας μέρα. Κάντε μία λίστα με τις αυριανές υποχρεώσεις σας, υπολογίζοντας μέσα και το χρόνο που χρειάζεστε για να τελειώσετε τη σημερινή σας εργασία. Το επόμενο πρωί, ξεκινήστε από το σημείο που σταματήσατε. Συνεχίστε με τις πιο δύσκολες εργασίες.

Να έχετε τη λίστα μπροστά σας και να σβήνετε όσα τελειώνετε. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τη πειθαρχεία που δείξατε. Στο τέλος της ημέρας αφιερώστε δέκα λεπτά για να οργανώσετε την επόμενη μέρα. Μην απογοητευτείτε αν δε τα καταφέρετε με τη πρώτη φορά. Το πρώτο βήμα είναι η αρχή ακόμα και για το μεγαλύτερο ταξίδι.

Τρικλοποδιά 2: Θέλω τρεις ώρες χωρίς να με διακόψει κανείς

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα είχαμε το δικό μας προσωπικό χώρο. Θα κλείναμε τη πόρτα και θα δουλεύαμε χωρίς καμία διακοπή.
Επειδή δε ζούμε σε ουτοπία, έχουμε τη τάση να αναβάλλουμε εργασίες που απαιτούν πολύωρη συγκέντρωση, για το μαγικό τρίωρο που δε θα έρθει ποτέ. 


Στο τέλος αναγκαζόμαστε να πιέσουμε τον εαυτό μας να βγάλει τη τρίωρη δουλειά, μέσα σε μισή ώρα, με ένα αποτέλεσμα που μακράν απέχει από το επιθυμητό.

Σταματήστε να ανακατεύετε αρχεία και να ξεσκονίζετε μολυβοθήκες, περιμένοντας την ώρα που τα πάντα θα σιωπήσουν. Πάρτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και καταγράψτε αναλυτικά τι έχετε να κάνετε. Με αυτό το τρόπο θα μοιράσετε τη πολύωρη εργασία σε κομμάτια. Μπορείτε να κάνετε κάθε κομμάτι ανά μισή ώρα. Δε σας φαίνεται πως τελικά θα τελειώσετε και πιο γρήγορα; Σταματήστε να κοιτάτε συνεχώς το χαρτί και ξεκινήστε!

Τρικλοποδιά 3: Δουλέυω καλύτερα όταν ακούω τα τύμπανα της γαλέρας

Πρέπει εδώ να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Είναι διαφορετικό το να μπορούμε να δουλέψουμε παραγωγικά υπό πίεση χρόνου, από το να θεωρούμε πως μπορούμε να αποδώσουμε μόνο όταν ο χρόνος μας κυνηγαέι με ένα ρόπαλο.

Αν συνεχώς αναβάλλετε πράγματα μέχρι τη τελευταία στιγμή, μόνο και μόνο για να νιώσετε την αδρεναλίνη σας, σταματήστε τώρα πριν σκοντάψετε από υπερφόρτωση. 

Θέλετε να δουλεύετε υπό πίεση χρόνου; Καλύτερα να τη δημιουργήσετε μόνοι σας, παρά να περιμένετε να σας χτυπήσει ο χρόνος τη πόρτα (ή με το ρόπαλο). Ρυθμίστε το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου σας να χτυπήσει σε μισή ώρα. Θέστε στον εαυτό σας το στόχο που θέλετε να πραγματοποιήσετε στο επόμενο μισάωρο. Η τεχνητή πίεση που έχετε δημιουργήσει, θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε. Όπως και παραπάνω αναφέραμε, ο κατακερματισμός μεγάλων εργασιών σε μικρότερα τμήματα, βοηθαέι στη καλύτερη διαχείριση τους.

Τρικλοποδιά 4: Η έμπνευση άργησε μια μέρα

Υπάρχουν μέρες που δε μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα πρωτότυπο. Και κοιτάτε το κόσμο έξω από το παράθυρο, μήπως και δείτε μία αδέσποτη ιδέα να περναέι. Δυστυχώς οι ιδέες δεν έρχονται με παραγγελία, ούτε και από τον ουρανό.

Αντί να περιμένετε τις μούσες της έμπνευσης να περάσουν το κατώφλι σας, ξεκινήστε να δουλεύετε με όσα έχετε. Θα διαπιστώσετε πως η δημιουργική σας ικανότητα αυξάνεται καθώς συγκεντρώνεστε στην εργασία σας και πως η νέα σας ιδέα θα εμφανιστεί καθώς δουλεύετε. Μην αναβάλλετε κάτι περιμένοντας τις απόλυτες ευνοικές συνθήκες. Ξεκινήστε και δημιουργήστε τις μόνοι σας, βήμα προς βήμα.

Και για να πούμε και ένα ρητό, ο Κομφούκιος είπε πως όταν βλέπουμε πως δε μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο μας, δεν αλλάζουμε το στόχο, αλλά τα βήματα που θα μας οδηγήσουν ως εκεί. 

Τρικλοποδιά 5: Ας κάνω ένα διάλειμμα να δω τι γίνεται στον κόσμο

Λέγοντας κόσμο, εννοούμε τους ηλεκτρονικούς μας φίλους σε Facebook, Twitter, Skype κ.λπ. Και κάπως έτσι, έχει περάσει μία ώρα κοιτάζοντας το newsfeed και το timeline. Η συγκέντρωση σε ότι κάναμε πριν έχει πάει περίπατο στο πάρκο, έχουμε αρχίσει και πιεζόμαστε για το αν θα προλάβουμε να τελειώσουμε όσα έχουμε, διαβάσαμε και ένα σωρό άσχημα νέα και μας χάλασε η διάθεση.

Μόνο ένα πράγμα μπορείτε να κάνετε: κλείστε τα όλα όταν δουλεύετε. Όταν λέμε κλείστε τα, εννοούμε τελείως. Διαφορετικά θα μπείτε στο πειρασμό να κάνετε κάθε πέντε λεπτά refresh σε κάθε σελίδα, μη και χάσετε κάτι.
Το καλό (και κακό) με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, είναι πως δε θα χάσετε τίποτα απολύτως. Τα πάντα είναι καταγεγραμμένα, μπορείτε να τα δείτε και τρεις ώρες μετά.

Ποιες είναι οι τρικλοποδιές που εσείς αντιμετωπίζετε; Με ποιους τρόπους κερδίζετε τη μάχη με το χρόνο;
Αφήστε το σχόλιο σας, με τις εντυπώσεις σας για τη σημερινή μας ανάρτηση.

all credits for the pics in this article: Disney's Alice in Wonderland

Comments

jenny said…
Γλυκιά μου Kate είσαι το ψυχοχαλαρωτικό μου. Όσα λες με βρίσκουν σύμφωνη και απλά όταν τα βλέπω τόσο όμορφα συγκεντρωμένα λέω ναι έχει δίκιο έτσι πρέπει να κάνω. Άλλες φορές τα καταφέρνω άλλες όχι. άλλες πάλι μόνο που τα διαβάζω έχω την εντύπωση πως τα κατάφερα πάντως λειτουργείς ευεργετικά μέσα μου γιατί δίνεις λύσεις με σύστημα και αυτό μου αρέσει πολύ.
Unknown said…
Πολύ όμορφο! Μπράβο!
ΕΥΓΕΝΙΑ said…
Τί ωραία θέματα που έχεις αναρτήσει Kate!! Mου άρεσε πολύ η επίσκεψή μου στο σπιτάκι σου!!! Οσο για το panettone, πανεύκολο! Φιλάκια
Eustathia said…
Κατε τα λες πολύ σωστά..εγώ πάντως έχω να προσθέσω ότι όσα περισσότερα blog βλέπω τόσο περισσότερα έργα θέλω να κάνω και τελικά χαζεύω τόσο πολύ που δεν φτιάχνω τίποτα....επίσης για να έρθει η έμπνευση πρέπει να υπάρχει ένα ερέθισμα ή μια παρακίνηση από κάτι αλλιώς όντως ουρανοκατέβατη δεν έρχεται...anyways θα τα πούμε πάλι!!!
Kate Astolat said…
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια κυρίες μου :)
Εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή και δημιουργική εβδομάδα!
Eva said…
Είναι τόσο εύκολο να χάσουμε το χρόνο μας και να αρχίσουμε να χαζεύουμε (το παθαίνω συνέχεια :P)
Πολύ ωραίο post :)
Kate Astolat said…
Σε ευχαριστώ Ευα :)

Popular Posts