Συμβουλές για το νοικοκυριό μας: Επιχείρηση Κουζίνα

Μικρά μυστικά για το καθαρισμό των ηλεκτρικών συσκευών
 

Φτιάξε μου ενά καφέ, να μην έχει άλατα

Θα χρειαστείτε λευκό ξύδι και νερό σε ίσες ποσότητες.

Βραστήρας: Γεμίστε με το διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού. Αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Κλείστε τη συσκευή και μη την αδειάσετε για δώδεκα ώρες. Καθαρίστε μετά ανάλογα με τις οδηγίες χρήσεως. Γεμίστε τη με καθαρό νερό, αφήστε το να βράσει και πετάξτε το. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν τα άλατα επιμένουν.

Καφετιέρα με φίλτρο: τοποθετήστε το φίλτρο σας και βάλτε στο δοχείο το νερό με το λευκό ξύδι. Ξεκινήστε τη λειτουργία και περιμένετε μέχρι όλο το διάλυμα να “περάσει” στη κανάτα. Κλείστε τη συσκευή και αδειάστε τη κανάτα. Καθαρίστε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων όλα τα δοχεία (νερού, κανάτα, φίλτρο κ.λπ). Ξεπλύντε πολύ καλά. Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές χρησιμοποιώντας μόνο καθαρό νερό.

Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης των συσκευών σας σχετικά με τη συντήρηση τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ταμπλέτες απομάκρυνσης αλάτων, ανάλογα με το είδος και το τύπο της συσκευής σας.

Κάτω τα χέρια από το Inox

Καθαρίστε τις ανοξείδωτες επιφάνειες χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί και μισό λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει μαγειρική σόδα (2 κ. γλυκού) και λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

Εναλλακτικά, απαλό καθαριστικό τζαμιών. Προσέξτε τα τυπωμένα γράμματα στις επιφάνειες των συσκευών, γιατί με τα χημικά καθαριστικά ξεθωριάζουν. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και ειδικά καθαριστικά για inox, τα περισσότερα όμως είναι σχετικά ακριβά. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους.

Γυαλίστε τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας λίγες σταγόνες baby oil πάνω σε ένα μαλακό πανί. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα πολύ λεπτό προστατευτικό “στρώμα” που θα προστατεύει τις επιφάνειες σας από δαχτυλιές και λεκέδες για περισσότερες μέρες.

Μην αφήνετε να παραμένουν για μεγάλο διάστημα λεκέδες από ξύδι, αλάτι, ζάχαρη και χυμούς φρούτων πάνω στις ανοξέιδωτες επιφάνειες, για να αποφύγετε τις διαβρώσεις και τις θαμπάδες.

Βγάλε το λεκέ πάνω από το εμαγιέ


Οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές καθαρίζονται καλύτερα με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι. Διαλύστε 2 κ σούπας νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο ζεστό νερό και με ένα σφουγγάρι περάστε τις εξωτερικές επιφάνειες. Ξεπλύντε καλά.

Αν έχετε κουζίνα με ηλεκτρικά “μάτια”, αφού καθαρίσετε με το διάλυμα του πράσινου σαπουνιού, ρίξτε γύρω από τα “μάτια” λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τρίψτε μετά με μία τσαλακωμένη εφημερίδα.

Για το εσωτερικό του φούρνου, φτιάξτε ένα μείγμα με σόδα φαγητού και απορρυπαντικό πιάτων. Με ένα σφουγγάρι απλώστε το μείγμα στο εσωτερικό του φούρνου σας, προσέχοντας όμως τις περιοχές με καλώδια, αντιστάσεις και λάμπες. Αφήστε το να δράσει δεκαπέντε λεπτά και καθαρίστε καλά με ένα βρεγμένο πανί. Η όλη διαδικασία γίνεται ευκολότερα όταν ο φούρνος σας είναι ελάχιστα ζεστός (προσοχή: να μην είναι αναμμένος όταν καθαρίζετε).

Ότι λάμπει δε μπαίνει μέσα στο φουρνάκι (μικροκυμάτων)


Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ευκολότερα, βάλτε μέσα μία κούπα με νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει λίγο ξύδι ή θα έχετε στίψει μισό λεμόνι. Βάλτε το φούρνο σε λειτουργία και μόλις βράσει το νερό (ο χρόνος καθορίζεται ανάλογα με τη συσκευή) κλείστε τον. Οι υδρατμοί θα έχουν μαλακώσει τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητού. Με ένα βρεγμένο με ζεστό νερό σφουγγάρι καθαρίστε τα εσωτερικά τοιχώματα.

Comments

Νατάσα said…
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες Kate, ειδικά αυτό με το baby oil δεν το ήξερα!!
princess said…
Kate, ευχαριστούμε για τα χρήσιμα μυστικά! Το baby oil το χρησιμοποιώ κι εγώ, κάνει θαύματα!
Kate Astolat said…
Ευχαριστώ κυρίες μου!
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!
Ερμιόνη said…
Καλημέρα! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Άραγε το μίγμα με νερό, σόδα και απορρυπαντικό για τις ανοξείδωτες επιφάνειες είναι κατάλληλο και για πόμολα; Θα το δοκιμάσω!
Kate Astolat said…
Καλημέρα Ερμιόνη!
Ναι, κάνει την ίδια δουλειά και στα ανοξείδωτα πόμολα.
Αν έχετε μπρούτζινα πόμολα, περάστε τα μετά με βαμβάκι στο οποίο θα έχετε ρίξει λίγες σταγόνες baby oil!
jenny said…
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες πληροφορίες πραγματικά χρήσιμες ιδιαίτερα για μερικές σαν κι εμένα που δεν αντέχω τα χημικά.
Kate Astolat said…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Jenny.
Ανήκουμε στην ίδια ομάδα, ούτε και εγώ τα αντέχω τα χημικά!

Popular Posts