Τι είναι το οφσαιντ;

Με απλά λόγια και ένα πολύ χρήσιμο video

Μια και το mundial έχει ήδη αρχίσει και μετά από πολλές συζητήσεις με φίλες τις τελευταίες ημέρες, σκέφτηκα να γράψω μία μικρή ανάρτηση σχετικά με το περιβόητο ερώτημα: τι είναι επιτέλους αυτό το οφσαιντ;

Σύμφωνα λοιπόν με τη wikipedia:

Το οφσάιντ (αγγ.: offside) ή στα ελληνικά «εκτός πεδιάς» είναι ο 11ος κανονισμός στο ποδόσφαιρο που έχει ως σκοπό να περιορίσει το πόσο μπροστά μπορούν να βρεθούν οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας όταν επηρεάζουν τη φάση που εξελίσσεται στο παιχνίδι. Με απλά λόγια, ο κανονισμός ορίζει ότι ένας παίκτης δεν μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα περιμένοντας κοντά στο τέρμα του αντιπάλου, έχοντας μόνο τον τερματοφύλακα μεταξύ του ιδίου και του τέρματος (στη συνηθισμένη περίπτωση που ο τερματοφύλακας είναι όντως ο τελευταίος αμυνόμενος παίκτης).

Θέση οφσάιντ

Ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ αν είναι "πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα από την μπάλα και τον προτελευταίο αντίπαλο". Αυτό ισχύει μόνο αν ο παίκτης που επιτίθεται βρίσκεται στο μισό του γηπέδου όπου βρίσκεται το τέρμα του αντιπάλου. Δεν καταλογίζεται οφσάιντ αν ο επιθετικός ξεκινήσει από το μισό του γηπέδου όπου βρίσκεται το τέρμα της ομάδας του. Αν ο επιθετικός βρίσκεται στην ίδια απόσταση από το αντίπαλο τέρμα με τον προτελευταίο αντίπαλο, δεν είναι σε θέση οφσάιντ.

Ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ διαπράττει παράβαση του κανονισμού αν, "τη στιγμή που η μπάλα παίζεται από συμπαίκτη του", συμμετέχει στο ενεργό παιχνίδι. Το αν συμμετέχει στο ενεργό παιχνίδι καθορίζεται από την κρίση του διαιτητή και σημειώνεται ότι αν δεν παιχτεί σκόπιμα η μπάλα από τον συμπαίκτη, προς τον παίκτη σε θέση οφσάιντ και απλά ο συμπαίκτης έχει επαφή με αυτήν, πάλι θεωρείται παράβαση του κανονισμού. Παράβαση του κανονισμού δεν υπάρχει όταν ο παίκτης που επιτίθεται δέχεται την μπάλα απευθείας από άουτ που εκτελείται από τη μικρή περιοχή του τερματοφύλακά του, από πλάγιο άουτ ή από κόρνερ. Το τελευταίο αποτελεί έναν από τους λόγους για τον οποίο προτιμήθηκε από πολλούς προπονητές στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, δύο αμυνόμενοι παίκτες να καταλαμβάνουν τις θέσεις στα δοκάρια κατά την εκτέλεση κόρνερ.
Για να παραβεί ένας παίκτης τον κανονισμό, πρέπει να βρίσκεται σε θέση οφσάιντ όταν ακουμπάει ή κάνει πάσα συμπαίκτης του. Αν τρέξει από θέση που δεν είναι οφσάιντ σε μία θέση οφσάιντ αφού ο συμπαίκτης του κάνει πάσα ή ακουμπήσει την μπάλα και με αυτή την επαφή φτάσει σε αυτόν, τότε δεν υπάρχει παράβαση του κανονισμού.
 
Κοινώς, μπορεί ο παίκτης να είναι οφσαιντ, αλλά να μην υπάρχει παράβαση.

Στα παρακάτω σχήματα μπορούμε να δούμε εύκολα τη διαφορά. Με τις μπλε κουκίδες είναι η ομάδα που βρίσκεται σε φάση επίθεσης. Η λευκή κουκίδα είναι η μπάλα. Στην αριστερή μεριά βλέπουμε με τη μπλε κουκίδα τον παίκτη που βρίσκεται σε θέση οφσαιντ.
Και η διακεκομμένη γραμμή ορίζει που βρίσκονται οι δύο "τελευταίοι παίκτες της αντίπαλης ομάδας (κόκκινες κουκίδες).

Συμπέρασμα: 
Σχήμα α - παίρνεις τη μπάλα αλλά μετακινούνται και όλοι οι υπολοιποι, οποτε το παιχνίδι εξελίσεται, άρα δεν υπάρχει παράβαση
Σχήμα β - παίρνεις τη μπάλα και επηρεάζεις άμεσα την εξέλιξη του παιχνιδιού; (π.χ. απευθείας σουτ στην αντίπαλη εστία) ο διαιτητής σε σφυρίζει οφσαιντ. 
 


Και ακολουθεί ένα βίντεο που μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μια και μας δείχνει τι είναι το οφσαιντ όταν θες να πάρεις τα καλύτερα παπούτσια του μαγαζιού!






Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο από τη wikipedia εδώ

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες τις κυρίες του Fansinator

extra tip: υπάρχει και το "ακούσιο" οφσαιντ, όταν δηλαδή οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας συννενοούνται να "μείνουν πίσω" για να βγει σε θέση οφσαιντ ο επιτιθέμενος

Comments

Popular Posts