Απαγορεύεται η είσοδος στο κρύο: 7 ζεστές συμβουλές για το σπιτικό μας

Η παγωνιά βγήκε παγανιά

Χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατός αέρας και η παγωνιά μας χτυπάει τη πόρτα. Σήμερα προτείνουμε επτά τρόπους για να διατηρήσετε τις ζεστές θερμοκρασίες εντός του σπιτικού σας και να περιορίσετε τις απώλειες ενέργειας.


1. Βρήκα τη πόρτα σου κλειστή (και το παραθυρό σου)

Έχετε προσέξει πόσο κρύος αέρας μπαίνει από το κενό στο κάτω μερος της εξώπορτας; Για να σταματήσετε την εισοδό του, τοποθετήστε εκεί ένα διπλωμένο χαλάκι ή μία παλιά πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό. Μία όμορφη λύση είναι και τα μακρόστενα μαξιλαράκια για τη πόρτα, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη σπιτιού. Δείτε εδώ πως μπορείτε να τα φτιάξετε και εσείς.

Πόσο καλά κλείνουν τα παράθυρά σας; Ελέγξτε για περιμετρικές χαραμάδες και χαλασμένα πόμολα. Με λίγο στόκο μπορείτε να κλείσετε τα περιμετρικά κενά. Αν είναι δυνατό επιδιορθώστε και τα πόμολα. Αν έχετε συρόμενα, καθαρίστε και ελέγξτε τους οδηγούς. Λίγο λάδωμα δε βλάπτει.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί τύποι μονωτικών ταινιών για πόρτες και παράθυρα, που εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

2. Τα έκλεισα όλα, μέσα όμως ακόμα έχει τυφώνα

Ελέγξτε το παράθυρο του φωταγωγού, το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου, τρύπες από καλώδια, την έξοδο των σωληνώσεων του κλιματιστικού, καθώς και τον αεραγωγό για το τζάκι.

Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες δωματίων που δε χρησιμοποιείτε και βάλτε στο κάτω μέρος τους ένα διπλωμένο χαλάκι.

Αν δε μπορείτε να βρείτε από που μπαίνει ο αέρας, ανάψτε ένα αρωματικό στικ. Παρατηρήστε τη κίνηση του καπνού. Αν δεν είναι κατακόρυφη, τότε ακολουθήστε πορεία αντίθετη με τη φορά του καπνού, για να βρείτε τη πηγή του ρεύματος αέρα.



3. Δεν έχω άνεμο, αλλά νιώθω σα χρυσόψαρο

Η υγρασία εμφανίζεται όταν δεν τη περιμένεις. Ιδιαίτερα σε διαμερίσματα που βρίσκονται στο ισόγειο, επειδή σχεδόν “πατάνε” στο έδαφος. Η πιο απλή λύση είναι ο συχνός αερισμός των χώρων (περισσότερα παρακάτω).

Πολλά κλιματιστικά διαθέτουν και λειτουργία αφύγρανσης. Μισή ωρίτσα τη μερα είναι αρκετή. Αν έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε ένα αφυγραντήρα κατάλληλο για τα τετραγωνικά του χώρου σας.

Αν είστε στον τελευταίο όροφο και δείτε υγρασία στο ταβάνι, το πρόβλημα εστιάζεται στη μόνωση της ταράτσας. Γενικά, προσέξτε για τη ξαφνική εμφάνιση μεγάλων “λεκέδων” υγρασίας σε τοίχους και ταβάνια. Μήπως έχετε διαρροή στις σωληνώσεις;

4. Το αγέρι άργησε μια μέρα

Σωστός και συχνός αερισμός των χώρων είναι απαραίτητος όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας, αλλά και για την υγεία μας.

Ανοίξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα ταυτόχρονα για πέντε λεπτά. Η απότομη εισροή κρύου αέρα προσωρινά θα σας φανεί πως παγώνει το σπίτι σας. Και όμως, σε τόσο μικρό διάστημα, οι τοίχοι, τα έπιπλα και οι συσκευές σας δε θα χάσουν τη θερμοκρασία τους. Απλά δίνετε ένα απότομο θερμικό σοκ στα μικρόβια και την υγρασία.

Προτιμήστε για το τακτικό σας αερισμό του σπιτιού τις πρωινές ώρες. Τις μέρες με ηλιοφάνεια, αφήστε το φως και τον αέρα να μπει σπίτι σας για περισσότερη ώρα.


5. Το κλειδί του παραδείσου ή της εξαέρωσης;

Όποιο σύστημα θέρμανσης και αν έχετε, είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος του από έναν επαγγελματία τεχνικό (γιατί αν δε ξέρετε τι κάνουν οι κόκκινες και μπλε βάνες, μη τις πειράζετε). Η σωστή συντήρηση του καυστήρα, των κλιματιστικών μονάδων κ.λπ. σας εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και οικονομία. Ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης, ανάλογα με το κάθε σύστημα (π.χ. πλύσιμο φίλτρων κλιματιστικού, εξαέρωση σωμάτων καλοριφέρ κ.λπ.)

Μην ανεβοκατεβάζετε τους θερμοστάτες συνεχώς. Η σταθερή θερμοκρασία κάνει καλό και στο σύστημα θέρμανσης, αλλά και σε μας. Αν είστε συνεχώς σε ένα υπερβολικά ζεστό περιβάλλον και βγείτε ξαφνικά στο κρυό, υπάρχει κίνδυνος  να υποστείτε εσείς το θερμικό σοκ που λέγαμε παραπάνω.

Απομακρύνετε τα αντικείμενα μπροστά από τα θερμαντικά σώματα. Διαφορετικά η θερμότητα δε διαχέεται όπως πρέπει στο χώρο και θα καταστρέψει και όσα της κλείνουν το δρόμο.

Μειονέκτημα των θερμαντικών επιτοίχιων σωμάτων (όπως καλοριφέρ) είναι πως διαχέουν θερμότητα και στο τοίχο πίσω τους. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε “ασπίδες θερμότητας” (ουσιαστικά είναι στόρια από φύλλα αλουμινίου) και να τις τοποθετήσετε στο πίσω μέρος των σωμάτων. Παρόμοια δουλειά κάνει και το απλό αλουμινόχαρτο. Μη βάλετε όμως τις “αλουμινένιες ασπίδες” που χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι στο παρμπριζ του αυτοκινήτου σας.

Ο ανεμιστήρας οροφής, όσο και αν ακούγεται περίεργο, μπορεί να μας εξασφαλίσει τη κυκλοφορία ζεστού αέρα μέσα στο σπίτι. Πολλοί ανεμιστήρες έχουν και ανάποδη λειτουργία. Το καλοκαίρι τραβάνε τον αέρα προς τα πάνω για να τον ψυχράνουν. Το χειμώνα, με την ανάποδη λειτουργία, τον σπρώχνουν προς τα κάτω. Έτσι, ο ζεστός αέρας παραμένει χαμηλά και η θερμοκρασία διατηρείται. Αν ο ανεμιστήρας σας δεν έχει αυτή τη λειτουργία, ελέγξτε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα “φτερά” του ανάποδα (τα πάνω-κάτω), δημιουργώντας έτσι την αλλαγή στη φορά του αέρα.



6. Το κρύο ή τη κουρτίνα;

Οι κουρτίνες ομορφαίνουν το χώρο μας, αλλά και βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Επιλέξτε κουρτίνες από “βαριά” υφάσματα για το χειμώνα και διατηρείτε τις κλειστές τα κρύα βράδια. Κλέινετε τα πατζούρια σας μόλις πέσει ο ήλιος για να αποφύγετε τις απώλειες θερμότητας.
Τα πρωινά με ηλιοφάνεια, αφήστε τες ανοιχτές, ώστε το φως του ήλιου να ζεστάνει το σπιτικό σας.

7. Η φλοκάτη, η μπουχάρα και άλλες ταπητοιστορίες

Η ζέστη δραπετεύει και από το δάπεδο του σπιτιού μας. Στρώστε το σπίτι σας με χαλιά, φλοκάτες, τάπητες, μοκέτες κ.λπ. Εκτός από το καλαίσθητο αποτέλεσμα, εξασφαλίζετε και τη μόνωση του χώρου σας.

  
all pics by www.housetohome.co.uk

Comments

Eva said…
ευχαριστούμε για τις συμβουλές :)
Νατάσα said…
Πολύ χρήσιμες συμβουλές!!!! Ευχαρστούμε!!!!
alekaki said…
Πολύ καλές οι συμβουλές...ώρα να τις υλοποιήσω!!! Καλό χειμώνα και καλώς σε βρήκα!
Kate Astolat said…
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια κυρίες μου :)
Καλό χειμώνα να έχουμε!
Καλημέρα Kate!!!!Πολύ χρήσιμες και πρακτικές οι συμβουλές σου!!!!Πολύ όμορφες φοτο βρήκες!!!!Φιλάκια.
Kate πολύ καλές οι συμβουλές!!Ειδικά τώρα που είναι ακριβό το πετρέλαιο!
Kate Astolat said…
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Unknown said…
Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου και πολύ πρακτικές!!!!!! Καλό Σ/Κ σου εύχομαι!!!!!
http://julia-mylifeandthoughts.blogspot.com/2011/12/15-days-till-christmas-15.html
Kate Astolat said…
Ευχαριστώ Julia!
Να έχεις ένα όμορφο Σ/K!
Anonymous said…
απο πού μπορουμε να προμηθευτουμε τις ασπιδες θερμοτητας;
Kate Astolat said…
Σε μεγάλα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών συσκευών θα βρείτε σίγουρα, σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων οικιακών ειδών (όπως το praktiker) και πωλούνται επίσης και σε μικρότερα συνοικιακά καταστήματα με ηλεκτρικά είδη.

Popular Posts