Πως να φτιαξεις Glühwein σε 7 παραλλαγες

Συνταγές για ζεστό κρασί με μπαχαρικά και εσπεριδοειδή

Glühwein ονομάζεται το Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί που παραδοσιακά προσφέρεται τις γιορτινές μέρες στις γερμανόφωνες χώρες. Τα βασικά υλικά του: κόκκινο κρασί, κανέλα, γαρύφαλο, βανίλια, ζάχαρη και εσπεριδοειδή. Μερικές φορές προσθέτουν και λικέρ ή ρούμι. 
Αναρωτιέστε γιατί έχει γίνει ξακουστό το γερμανικό όνομα, μια και στο κάτω κάτω ένα ζεστό κρασί είναι; Γιατί το παλαιότερο καταγεγραμμένο ειδικό κύπελο για Glühwein, ήταν ιδέα ενός Γερμανού ευγενή το 1420.
Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν υστερεί σε συνταγές (ούτε σε ονόματα, ούτε και σε ποτήρια). Μπορείτε να δείτε τις ονομασίες του ζεστού κρασιού ανά χώρα εδω.


7 διαφορετικές παραλλαγές


Ο τρόπος παρασκευής είναι κοινός για όλες τις συνταγές. Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το κρασί και όλα τα υλικά μας (εκτός από τα αλκοολούχα ποτά). Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς. Ανακατεύουμε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει, γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε (ανάλογα με τη συνταγή) τα αλκοολούχα ποτά, όπως λικέρ, μπράντυ, ρούμι κ.λπ. Σουρώνουμε με προσοχή (γιατί καίει) και σερβίρουμε. 

Παραλλαγή ν.1

1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
1 μικρό λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
6 φέτες πορτοκαλιού
3 ξυλάκια κανέλας
10 γαρυφαλάκια
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 σφηνάκια μπράντυ

Παραλλαγή ν.2 (πιο δυνατή από τη ν.1)

1 μπουκάλι γλυκό κόκκινο κρασί
2 φέτες λεμονιού
2 φέτες πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας
4 γαρυφαλάκια
2 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη
6 σφηνάκια μπράντυ


Παραλλαγή ν.3 (ελαφρύ και αρωματικό)

1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
6 ξυλάκια κανέλας
10 γαρυφαλάκια
μισή κούπα ζάχαρη
μία και μισή κούπα νερό

Παραλλαγή ν.4 (των εσπεριδοειδών)

1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
μισό λεμόνι κομμένο σε φέτες
μισό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
1 μανταρίνι κομμένο σε φέτες
μισή κούπα ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 γαρυφαλάκια
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
μισή κούπα νερό


Παραλλαγή ν.5 (του γαρύφαλου)

1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
8 γαρυφαλάκια
2 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη

Παραλλαγή ν.6 (του γλυκού)

1 μπουκάλι γλυκό κόκκινο κρασί
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
2 ξυλάκια κανέλας
6 γαρυφαλάκια
2 σφηνάκια ρούμι
1 σφηνάκι Amaretto

Παραλλαγή ν.7 (του πιο γλυκού)

1 μπουκάλι γλυκό κόκκινο κρασί
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλας
2 γαρυφαλάκια
2 βανίλιες
2 σφηνάκια ρούμι
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη


Για τη σημερινή ανάρτηση πήραμε πληροφορίες από το chefgeorgehirsch και από το gluhwein.net

Popular Posts