Η Buildwise μας δίνει απαντήσεις και λύσεις για το χώρο μας


Σκέφτεστε να ανακαινίσετε το χώρο σας, αλλά δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Ανησυχείτε για το κόστος και το τελικό αποτέλεσμα; Σας φαίνεται βουνό η διαδικασία του να βρείτε τους κατάλληλους τεχνίτες;
Σήμερα λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε τις απορίες.

Ρωτήσαμε τον κο Χάρη Νισκόπουλο, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Buildwise.


1. Λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως πρέπει να μην ασχοληθούν με εργασίες ανακαίνισης. Μακροπρόθεσμα, ένα οίκημα το οποίο δεν δεχεται τη φροντίδα που χρειάζεται, πόση ζημιά μπορεί να πάθει; Μήπως μία μικρή επένδυση τώρα, θα γλυτώσει τον ιδιοκτήτη από μεγαλύτερα έξοδα;

Είναι γεγονός πως οι κακές ημέρες που διανύουμε τώρα αποτρέπουν τους περισσότερους ιδιοκτήτες από το να κάνουν έξοδα για εργασίες στους χώρους τους. Ωστόσο, η σωστή συντήρηση που πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να κάνει στο ακίνητό του δίνει διάρκεια στην κατασκευή και διατηρεί τους χώρους μας σαν καινούριους στην πάροδο των ετών. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε την συντήρηση έστω κι αν έχουμε οικονομικές δυσκολίες διότι είναι πιθανόν να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές που θα μας δημιουργήσουν μεγαλύτερη ταλαιπωρία και στο τέλος μπορεί να μας στοιχίσει έως και 100% περισσότερο από ότι θα πληρώναμε απλά για να το συντηρήσουμε την στιγμή που έπρεπε.
Ειδικότερα, για ζημιές όπως υγρασίες, φουσκωμένα πατώματα, διαβρωμένα υδραυλικά-ηλεκτρολογικά είναι πολύ κρίσιμο να γνωρίζουμε πως ο χρόνος είναι πάντοτε εναντίον μας και ζημιές σαν αυτές με την πάροδο του θα γίνουν χειρότερες. Τελικά, το κέρδος μας θα είναι μεγαλύτερο διότι ένα καλο-συντηρημένο ακίνητο διατηρεί  την αξία του και τα χρήματά μας πιάνουν τόπο.

2. Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στο τεχνικό τομέα, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Τι πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης για να μη ζημιωθεί; 

Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει πριν ξεκινήσουν οι εργασίες να συνάψει γραπτές συμφωνίες με την εταιρία ή τα συνεργεία που θα χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να είναι κατοχυρωμένος για αυτά που έχει συμφωνήσει. Σε μία ριζική ανακαίνιση είναι απαραίτητη κατά την άποψή μου η συμβολή μιας κατασκευαστικής εταιρίας διότι τα μεμονωμένα συνεργεία δεν έχουν την συνολική εικόνα παρά μόνο για τις δικές τους υποχρεώσεις και τα αποτελέσματα είναι λάθη που ανεβάζουν το κοστολόγιο.





3. Ποια είναι η σχετική προεργασία που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης, πριν τη πρώτη συνάντηση με έναν επαγγελματία του τεχνικού τομέα; Ποια είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να θέσει;


Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων, στρέφονται το τελευταίο διάστημα προς την ανακαίνιση των χώρων τους. Το όφελος είναι μεγάλο διότι σε πολλές περιπτώσεις εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους, οι κατοικίες και οι χώροι που ανακαινίζονται αυξάνουν την αξία τους, πολλές φορές και κατά 100%.

Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε ανακαίνιση να γνωρίζουμε ορισμένες χρηστικές πληροφορίες.

Καταρχήν, για ριζικές ανακαινίσεις, όπου απαιτούνται γκρέμισμα τοίχων ή δοκαριών, είναι πολύ κρίσιμη η παρουσία αρχιτέκτονα και μηχανικού, αφού ορισμένες φορές οι εργασίες απειλούν τη στατικότητα του κτιρίου. Και φυσικά για κάτι τόσο σημαντικό δεν φτάνει ποτέ η γνώμη κάποιου μεμονωμένου μάστορα αλλά η εμπειρία μιας κατασκευαστικής εταιρίας.

Μια καλή μελέτη, με τη βοήθεια κάποιου αρχιτέκτονα, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού και να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες.

Minimal λουτρό
με μαύρο μαρμάρινο
πάγκο νιπτήρος
και κρυφό φωτισμό led
πίσω από τον καθρέπτη.
Υπέροχο οικογενειακό λουτρό
με ευρύχωρη ντουσιέρα,
teak δάπεδα
και βροχή νερού στο ταβάνι
για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Επίσης, όλα τα παλαιά υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα που είναι κάποιας ηλικίας, καλό είναι να αλλάζονται. Εάν ανακαινίσουμε για παράδειγμα το λουτρό της οικίας μας χωρίς να φτιάξουμε τα υδραυλικά, σε μερικά χρόνια που θα διαβρωθούν θα χρειαστεί να ξαναγκρεμίσουμε το καινούριο μας λουτρό για να τα επισκευάσουμε.

Σημαντικό ρόλο στις ανακαινίσεις "παίζει" η σωστή οργάνωση των συνεργείων που συμμετέχουν διότι οι εργασίες του ενός εξαρτώνται άμεσα από τις εργασίες κάποιου άλλου συνεργείου.

Σε περίπτωση, που γίνεται αλλαγή των εξωτερικών χώρων ενός διαμερίσματος μίας πολυκατοικίας, πρέπει να υπάρχει άδεια από την πολεοδομία και οι εργασίες να συμμερίζονται το καταστατικό της συνιδιοκτησίας.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με τον εργολάβο που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Στη συμφωνία θα πρέπει καθορίζονται, όλες οι εργασίες που θα γίνουν, το κόστος τους και ο χρόνος της αποπεράτωσής τους. Η συνεργασία με μια αξιόλογη κατασκευαστική εταιρία θα προσφέρει μια πιο καθαρή χωρίς άγχος ανακαίνιση που συνήθως θα στοιχίσει λιγότερο από μεμονωμένα συνεργία λόγω της καλύτερης οργάνωσης.

4. Ας υποθέσουμε πως είμαι ιδιοκτήτης μίας οικίας που χρειάζεται επισκευές. Είναι καλύτερο να απευθυνθώ σε μία τεχνική εταιρεία ή σε πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματίες τεχνίτες; 

Είναι γεγονός πως στην εποχή που διανύουμε φαντάζει οικονομικότερο να ρωτήσουμε τους γνωστούς μας εάν γνωρίζουν κάποιους μάστορες να μας συστήσουν ωστόσο αυτό πολλές φορές κρύβει προβλήματα στη συνέχεια.
Στην Buildwise οργανώνουμε τις εργασίες με γνώμονα την ιδιαιτερότητα ενός χώρου έχοντας την συνολική εικόνα μιας ανακαίνισης και όχι σκεπτόμενοι μόνο τις συγκεκριμένες εργασίες που κάνει κάθε συνεργείο ξεχωριστά. Η εμπειρία μας, μάς επιτρέπει να προβλέπουμε καταστάσεις και να μπορούμε να αποτρέψουμε τυχόν λάθη που προκύπτουν. Σκεφτείτε σε τι βαθμό μάλιστα, όταν στο τέλος καλούμαστε να εγγυηθούμε για την δουλειά μας.

Έπιπλα κουζίνας σε πολυεστερική λάκα
σε δυό υπέροχα χρωματα cookie και wenge.
 Από την άλλη μεριά, είναι ευκολότερο και για τους ιδιοκτήτες να έχουν ένα σημείο επαφής για πολλές εργασίες, να έχουν οργανωμένη την ανακαίνισή τους, να ξέρουν πότε θα πληρώσουν και τι χωρίς "παραθυράκια" και να μπορούν να προγραμματιστούν καλύτερα ξέροντας πότε ακριβώς ο χώρος τους θα είναι έτοιμος προς χρήση. Στις μέρες μας, με την ανταγωνιστικότητα που υπάρχει στην αγορά οι τιμές στην κατασκευή ποικίλουν, σκεφτείτε όμως τι είναι προτιμότερο, να πληρώσω κάτι φθηνότερα τώρα και του χρόνου να ξαναπληρώνω για να επισκευάζω τις ζημιές ή να το πληρώσω σε μια λογική τιμή έχοντας ένα εγγυημένο αποτέλεσμα;

5. Πόσο μεγάλο ρόλο στο κόστος κατασκευής παίζει η μελέτη και κατασκευή της σωστής μόνωσης; Πως επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και πόσο κερδισμένος βγαίνει ο ιδιοκτήτης;

Οι μονώσεις είναι από τις πιο σημαντικές εργασίες που γίνονται στην κατασκευή μίας οικίας. Φανταστείτε να έχουμε έναν υπέροχα σχεδιασμένα χώρο, φτιαγμένο με τα ακριβότερα υλικά και τον χειμώνα να είναι κρύος και απόμακρος με φουσκωμένα ταβάνια από τις υγρασίες. Στην αγορά υπάρχουν πληθώρα μονωτικών υλικών και λύσεων για θερμομονώσεις και υγρομονώσεις. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική η μελέτη και η γνώμη ενός ειδικού μηχανικού ή μονωτή διότι ο συνδυασμός των σωστών υλικών στην εκάστοτε περίπτωση είναι αυτός που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην δουλεία μου, βλέπω πολύ συχνά λανθασμένες εφαρμογές μονώσεων και όχι απαραίτητα γιατί έγινε λάθος επιλογή υλικών αλλά γιατί δεν υπολογίστηκαν σωστά οι περιβαντολλογικές συνθήκες και παράμετροι που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Και εν συνεχεία, μετά την μελέτη, η επιλογή των υλικών θα πρέπει να γίνει όχι με γνώμονα οικονομικό αλλά ποιοτικό διότι και ακριβά να πληρώσουμε τις μονώσεις μας γλιτώνουμε από υπέρογκα κοστολόγια που θα επιφέρει η λάθος εφαρμογή τους.

Καθιστικό με λιτές γραμμές, ξανθό ξύλο στο δάπεδο
και ένα επιβλητικό τζάκι από γκρί ανάγλυφο γρανίτη.
Αναλογιστείτε πως, μια λάθος θερμομόνωση ή υγρομόνωση επιφέρει ανεβασμένα κοστολόγια θέρμανσης και ψύξης του χώρου, κοστολόγια για συντήρηση τοίχων και πατωμάτων που θα δημιουργήσουν υγρασίες και άλλα πολλά προβλήματα .

6. Η Buildwise, εκτός από τις κατοικίες, ασχολείται και με τους επαγγελματικούς χώρους. Πόσο σημαντική είναι η μελέτη ενός επαγγελματικού χώρου από ειδικούς και πόσο μεγάλο όφελος θα έχει ο επαγγελματίας που επενδύει σε αυτή;

Ο κάθε επαγγελματικός χώρος αντιπροσωπεύει μια επιχείρηση, ένα όνομα, ένα brand. Έτσι λοιπόν ο χώρος γραφείου που δουλεύουμε και δεχόμαστε επισκέπτες αλλά και το κατάστημα που αντιπροσωπεύει την φίρμα-προϊόν μας και δέχεται πελάτες είναι πολύ σημαντικό να έχει μελετηθεί και να παρουσιάζει μια εικόνα αντίστοιχη με αυτή που θέλουν να προβάλλουν οι ιδιοκτήτες. Η Buildwise έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει επαγγελματικούς χώρους που θα δημιουργήσουν μια εξαιρετική εικόνα για την εκάστοτε εταιρία αλλά και να ανανεώσει παλιότερες δίνοντας νέο αέρα και συγχρόνως μια νέα εικόνα στον πελάτη. Διότι, ο χώρος είναι η πρώτη και η πιο δυνατή εικόνα που θα έχει ο πελάτης μας στο μυαλό του όταν τον επισκεφτεί.

Xώρος γραφείου με ξύλινα δάπεδα
και έπιπλα σε λακαριστό φινίρισμα με χώρους αποθήκευσης.

Από την άλλη μεριά, ο σωστός σχεδιασμός και η λειτουργικότητα του επαγγελματικού χώρου είναι πολύ σημαντική κατά την γνώμη μου στις επιχειρήσεις. Στην Buildwise  σχεδιάζουμε χώρους γραφείων ύστερα από σοβαρή μελέτη και λαμβάνοντας υπόψη πως συνεργάζονται άμεσα τα διάφορά τμήματα της επιχείρησης. Αλλά και στα καταστήματα είτε είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε όχι, λαμβάνονται υπόψη πάντοτε οι παράμετροι για την καλή λειτουργία των χώρων ανάλογα με τις χρήσεις και την ιδιαιτερότητα της κάθε επιχείρησης.

Άλλωστε, ο χώρος που δουλεύουμε μας εμπνέει περισσότερο από κάθε τι και είναι ένα πραγματικό κίνητρο για να πηγαίνουμε κάθε μέρα στη δουλειά με όρεξη!!

Όλες οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης, είναι από έργα της Buildwise d&c.
Μπορείτε να δέιτε περισσότερα στο www.buildwise.gr καθώς και στο http://www.facebook.com/#!/pages/Buildwise/165228520205364?fref=ts

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Buildwise και στα τηλέφωνα 2106858927 & 6944343115

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χάρη Νισκόπουλο για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και τη Μαρία για την άψογη συνεργασία.

Comments

Popular Posts