Δουλεύεις από το σπίτι; Πρόσεξε τις παγίδες!

1:39 μ.μ.

Προσοχή, μπορεί να πέσεις


Το να δουλεύεις “από το σπίτι” έχει γίνει πλεόν πολύ συνηθισμένο. Οι λόγοι που το επέλεξες (ή σε επέλεξε) πολλοί, αλλά δε θα μιλήσουμε σήμερα για αυτούς. Θα ασχοληθούμε με τις παγίδες που μπορεί να πέσεις, εργαζόμενη πλέον σε μία θέση που για dress code μπορείς να έχεις και τις παντόφλες σου.

1. Νομίζεις πως δε δουλεύεις

 

Επειδή “κάθεσαι σπίτι” και δεν είσαι μέσα σε έναν εργασιακό χώρο, έχεις την αίσθηση πως δεν εργάζεσαι. Τα όρια μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, είναι είτε πολύ χαλάρα ή απλά δεν τα είχες σκεφτεί ως τώρα. Μπορεί να επικοινωνείς με τους πελάτες σου, το επόμενο δεκάλεπτο να βάζεις μπουγάδα, μετά να ξαναστρώνεσαι για δουλειά και μέσα σε ένα μισάωρο να ξανασηκωθείς να πιάσεις το ξεσκονόπανο. Γυρνώντας μπροστά στον υπολογιστή σου, θες να δεις “τι κάνει ο κόσμος”, ανοίγεις το Facebook και ξεχνάς τη δουλειά (το φαγητό μη κάψεις) για κανά δίωρο.
Με αυτόν το τρόπο, ούτε δουλειά θα κάνεις, ούτε και το καθημερινό νοικοκυριό. Αποφάσισε πόσες και ποιες ώρες κάθε μέρα θα αφιερώνεις στο καθένα, κάνε ένα πρόγραμμα και προσπάθησε να το ακολουθήσεις. 

via designing-office.net

2. Θεωρείσαι η διαθέσιμη παρέα

 

Μια και δεν υπάρχει η καθημερινή ρουτίνα σπίτι-γραφείο-σπίτι, οι φίλοι σου θεωρούν πως είσαι διαθέσιμη για βόλτα-ψώνια-πολύωρα τηλεφωνήματα οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Πιθανόν να αντιμετωπίζεις την ίδια συμπεριφορά και από μέλη της οικογένειας σου. Δε γίνεται δουλειά έτσι.
Διευκρίνησε σε όλους, πως η θεωρούμενη “για να περνάει η ώρα” απασχόληση σου, είναι δουλειά. Μπορεί να μη βρίσκεσαι πλέον σε έναν “παραδοσιακό” εργασιακό χώρο, αλλά οι ώρες εργασίας σου είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητές και σεβαστές από όλους. Θα εκπλαγείς με το πόσοι γνωστοί σου δεν είχαν ιδέα για το τι έκανες. Και ναι, αυξάνονται και οι πιθανότητες σου να βρεις νέους πελάτες.

3. Το αφεντικό δε θα στρίψει από τη γωνία


Δεν υπάρχει πλεόν ούτε αφεντικό, ούτε προιστάμενος, ούτε κανείς πάνω από το κεφάλι σου. Είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Το καλό είναι πως και οι κόποι σου αναγνωρίζονται άμεσα και τα κέρδη πάνε όλα στη τσέπη σου. Το κακό είναι πως χωρίς κανέναν έλεγχο, μπορεί να ξεφύγεις και να τεμπελιάσεις.
Είσαι και αφεντικό, αλλά και γραμματεία, λογιστήριο, τμήμα παραγγελιών και διανομών. Θέτεις εσύ τις προθεσμίες, αλλά πρέπει εσύ να τις κρατήσεις. Κάνε σωστά τον προγραμματισμό σου και μην απογοητεύεσαι αν στην αρχή κάνεις και λάθη. Το πάλιο σου αφεντικό ήταν πάντα αλάνθαστο;

4. Ενοχλητικοί συνάδελφοι; Όχι πια.

 

Το καλό με το να δουλεύεις μόνη σου είναι πως δεν έχεις πλέον κανέναν βαρετό συνάδελφο να σε διακόπτει συνεχώς. Το κακό είναι πως δεν έχεις και τις αγαπημένες σου συναδέλφους, που μοιραζόσαστε τα προβλήματα σας και πηγαίνατε βόλτες μετά τη δουλειά. Τώρα που είσαι σπίτι, πρόσεξε μην αποξενωθείς.
Κράτησε επαφές με όσους επιθυμείς. Δε φτάνει απλά να έχεις τους παλιούς σου συναδέλφους στη λίστα των φίλων σου σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα που έχεις γραφτεί. Όποιος μένει έξω από το χορό, λέει όσα τραγούδια θέλει πια, αλλά πρόσεξε μη φτάσεις σε σημείο να τραγουδάς μόνη σου. Τηλεφώνησε τους συχνά και κανόνισε να βρίσκεστε συχνά. Ναι, εσύ πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. Γιατί τώρα, εσύ είσαι αυτή που δε βλέπουν κάθε μέρα. 

via homeinteriorszone.com

5. Δουλεύεις υπερωρίες

 

Τα πρωινά σου πλεόν δεν περιλαμβάνουν τις μαγευτικές εμπειρίες της φρακαρισμένης Κηφισίας και της σαρδελοποιήσης των λεωφορείων. Άρα, έχεις περισσότερο χρόνο για να εργαστείς και ξεκινάς τη μέρα σου με ηρεμία. Μήπως όμως καταλήγεις να εργάζεσαι όλες τις ώρες της μέρας;
Είσαι υπάλληλος και αφεντικό μαζί. Κανείς δε θα σου δώσει bonus υπερωριακής εργασίας αν απαντάς σε email μέσα στη νύχτα. Τα μέλη της οικογένειας σου θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται, γιατί αν και είσαι όλη μέρα σπίτι, ο ουσιαστικός χρόνος που τους αφιερώνεις, έχει αρχίσει και ελαττώνεται. Θέσε όρια στον εαυτό σου. Και στους πελάτες σου. Όπως εκείνοι έχουν ώρες εργασίας, έτσι έχεις και εσύ.

Ακολουθησέ μας και στο Facebook

You Might Also Like

14 comment below