Δουλευεις από το σπιτι; Προσεξε τις παγιδες!

Προσοχή, μπορεί να πέσεις


Το να δουλεύεις “από το σπίτι” έχει γίνει πλεόν πολύ συνηθισμένο. Οι λόγοι που το επέλεξες (ή σε επέλεξε) πολλοί, αλλά δε θα μιλήσουμε σήμερα για αυτούς. Θα ασχοληθούμε με τις παγίδες που μπορεί να πέσεις, εργαζόμενη πλέον σε μία θέση που για dress code μπορείς να έχεις και τις παντόφλες σου.

1. Νομίζεις πως δε δουλεύεις

Επειδή “κάθεσαι σπίτι” και δεν είσαι μέσα σε έναν εργασιακό χώρο, έχεις την αίσθηση πως δεν εργάζεσαι. Τα όρια μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, είναι είτε πολύ χαλάρα ή απλά δεν τα είχες σκεφτεί ως τώρα. Μπορεί να επικοινωνείς με τους πελάτες σου, το επόμενο δεκάλεπτο να βάζεις μπουγάδα, μετά να ξαναστρώνεσαι για δουλειά και μέσα σε ένα μισάωρο να ξανασηκωθείς να πιάσεις το ξεσκονόπανο. Γυρνώντας μπροστά στον υπολογιστή σου, θες να δεις “τι κάνει ο κόσμος”, ανοίγεις το Facebook και ξεχνάς τη δουλειά (το φαγητό μη κάψεις) για κανά δίωρο.
Με αυτόν το τρόπο, ούτε δουλειά θα κάνεις, ούτε και το καθημερινό νοικοκυριό. Αποφάσισε πόσες και ποιες ώρες κάθε μέρα θα αφιερώνεις στο καθένα, κάνε ένα πρόγραμμα και προσπάθησε να το ακολουθήσεις. 

via designing-office.net

2. Θεωρείσαι η διαθέσιμη παρέα


Μια και δεν υπάρχει η καθημερινή ρουτίνα σπίτι-γραφείο-σπίτι, οι φίλοι σου θεωρούν πως είσαι διαθέσιμη για βόλτα-ψώνια-πολύωρα τηλεφωνήματα οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Πιθανόν να αντιμετωπίζεις την ίδια συμπεριφορά και από μέλη της οικογένειας σου. Δε γίνεται δουλειά έτσι.
Διευκρίνησε σε όλους, πως η θεωρούμενη “για να περνάει η ώρα” απασχόληση σου, είναι δουλειά. Μπορεί να μη βρίσκεσαι πλέον σε έναν “παραδοσιακό” εργασιακό χώρο, αλλά οι ώρες εργασίας σου είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητές και σεβαστές από όλους. Θα εκπλαγείς με το πόσοι γνωστοί σου δεν είχαν ιδέα για το τι έκανες. Και ναι, αυξάνονται και οι πιθανότητες σου να βρεις νέους πελάτες.

3. Το αφεντικό δε θα στρίψει από τη γωνία

Δεν υπάρχει πλεόν ούτε αφεντικό, ούτε προιστάμενος, ούτε κανείς πάνω από το κεφάλι σου. Είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Το καλό είναι πως και οι κόποι σου αναγνωρίζονται άμεσα και τα κέρδη πάνε όλα στη τσέπη σου. Το κακό είναι πως χωρίς κανέναν έλεγχο, μπορεί να ξεφύγεις και να τεμπελιάσεις.
Είσαι και αφεντικό, αλλά και γραμματεία, λογιστήριο, τμήμα παραγγελιών και διανομών. Θέτεις εσύ τις προθεσμίες, αλλά πρέπει εσύ να τις κρατήσεις. Κάνε σωστά τον προγραμματισμό σου και μην απογοητεύεσαι αν στην αρχή κάνεις και λάθη. Το πάλιο σου αφεντικό ήταν πάντα αλάνθαστο;

4. Ενοχλητικοί συνάδελφοι; Όχι πια.

Το καλό με το να δουλεύεις μόνη σου είναι πως δεν έχεις πλέον κανέναν βαρετό συνάδελφο να σε διακόπτει συνεχώς. Το κακό είναι πως δεν έχεις και τις αγαπημένες σου συναδέλφους, που μοιραζόσαστε τα προβλήματα σας και πηγαίνατε βόλτες μετά τη δουλειά. Τώρα που είσαι σπίτι, πρόσεξε μην αποξενωθείς.
Κράτησε επαφές με όσους επιθυμείς. Δε φτάνει απλά να έχεις τους παλιούς σου συναδέλφους στη λίστα των φίλων σου σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα που έχεις γραφτεί. Όποιος μένει έξω από το χορό, λέει όσα τραγούδια θέλει πια, αλλά πρόσεξε μη φτάσεις σε σημείο να τραγουδάς μόνη σου. Τηλεφώνησε τους συχνά και κανόνισε να βρίσκεστε συχνά. Ναι, εσύ πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. Γιατί τώρα, εσύ είσαι αυτή που δε βλέπουν κάθε μέρα. 

via homeinteriorszone.com

5. Δουλεύεις υπερωρίες

Τα πρωινά σου πλεόν δεν περιλαμβάνουν τις μαγευτικές εμπειρίες της φρακαρισμένης Κηφισίας και της σαρδελοποιήσης των λεωφορείων. Άρα, έχεις περισσότερο χρόνο για να εργαστείς και ξεκινάς τη μέρα σου με ηρεμία. Μήπως όμως καταλήγεις να εργάζεσαι όλες τις ώρες της μέρας;
Είσαι υπάλληλος και αφεντικό μαζί. Κανείς δε θα σου δώσει bonus υπερωριακής εργασίας αν απαντάς σε email μέσα στη νύχτα. Τα μέλη της οικογένειας σου θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται, γιατί αν και είσαι όλη μέρα σπίτι, ο ουσιαστικός χρόνος που τους αφιερώνεις, έχει αρχίσει και ελαττώνεται. Θέσε όρια στον εαυτό σου. Και στους πελάτες σου. Όπως εκείνοι έχουν ώρες εργασίας, έτσι έχεις και εσύ.

Ακολουθησέ μας και στο Facebook

Comments

Kalli Kent said…
Μα πόσο δίκιο έχεις!!
Ερμιόνη said…
Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν είναι καλύτερα όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι... είναι όλοι οι παραπάνω λόγοι που ανέφερες, με κυριότερο το ότι δεν υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή. Νομίζω ότι απλά θα προτιμούσα να δουλεύω λιγότερο, αλλά όχι στο σπίτι!
Φιλιά!
jenny said…
Το γλυκό μου το κορίτσι! πάντα με βρίσκει σύμφωνη η κάθε σκέψη σου ....Τι ζώδιο είσαι? Πώς σε φωνάζουν? Ξέρεις καθώς μπαίνω στο μπλοκ σου νιώθω ηρεμία και οσμίζομαι αρμονία και μου αρέσει πολύ αυτό. Κουκλίτσα μου έλα από το σπιτάκι μου να πάρεις ένα βραβειάκι. Φιλιά πολλά.
SPYRIDOULA said…
Υπέροχο το άρθρο σου!!!Πόσο δίκιο έχεις και πόσα πράγματα με έκανες να σκεφτώ που δεν τα είχα συνειδητοποιήσει!Με βοήθησαν πολύ οι συμβουλές σου ευχαριστώ!!!
kalypso said…
Καλή μου Kate ο blogger τα έχει παίξει... ενώ είσαι στα ιστολόγια που παρακολουθώ, δεν μου εμφανίζει τις αναρτήσεις σου. Μέσω facebook θα σε παρακολουθώ.
Όσον αφορά στη σημερινή σου ανάρτηση πολύ με βοήθησες καθώς ετοιμάζομαι κι εγώ να δουλεύω από το σπίτι και πόσο δίκιο έχεις σε όλα.
Πάντως Kate το πρώην αφεντικό μου υποστήριζε πως δεν έχει ποτέ λάθος και κάθε φορά που το έλεγε μου ερχόταν να του αστράψω μία ανάστροφη...
Φιλιά πολλά!!!
Kate Astolat said…
Κυρίες μου σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σας λόγια.

@Καλλη: Σε ευχαριστώ πολύ. Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί με αφορμή όσα ακούω από ολές σας σχετικά με τη δουλειά "από το σπίτι"

@Ερμιόνη: Αυτά τα όρια που δύσκολα βάζουμε και δυσκολότερα κρατάμε, είναι τελικά το μυστικό. Και εγώ προτιμώ να δουλεύω εκτός σπιτιού, ακόμα και αν τρέχω γύρω γύρω σα τη σβούρα :)

@Jenny: Χαίρομαι πολύ που μοιραζόμαστε χαρά, αισιοδοξία... και ηρεμία! Έρχομαι από εκεί :)

@Spyridoula: Σε ευχαριστώ πολύ. Πολύ χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου είναι χρήσιμες :)

@Kalypso: Ο blogger για ακόμα μία φορά κάνει αλλαγές και μας δυσκολεύει (σαν τα παλιά αφεντικά και αυτός). Καλή αρχή στο νέο σου ξεκίνημα! Και ότι χρειαστείς στη διάθεση σου :)
Νατάσα said…
Πολύ καλό άρθρο..... το ξεζούμισα!!!!! Και πόσο δίκιο έχεις.....
Φιλιά.
Sophie said…
Έχεις απόλυτο δίκιο σε κάθε λέξη που γράφεις ''έχουμε ξεφύγει''χα χα χα!!!
Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου γιατί με όλα αυτά που ασχολούμαι με έχουν κάνει να απομονωθώ αρκετά!!Φιλάκια και σε ευχαριστούμε για το άρθρο σου!!!
Vivika said…
Πωπω αυτό με το ξεσκονόπανο! χεχε! Ε καλά και σε γραφείο να είσαι μπορεί να λιώνεις με τις ώρες στο fb, το θέμα είναι ότι εκεί πληρωνεσαι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, όταν είσαι όμως στο σπιτάκι σου και μόνο ότι δουλέψεις πληρώνεσαι τα πράγματα είναι αλλιώς!
ChristinaD said…
Πόσο δίκιο έχεις!!Πολύ ωραίο ποστ!Μπράβο!
art nouveau said…
Βρηκα το link του post στο blog (Pink fairy studio)και το βρηκα εξαιρετικα ενδιαφερον !!Νασαι καλα!
Kate Astolat said…
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια κυρίες μου :)

@Natasha: Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες με τους αναγνώστες σου στο pinkfairystudio (http://neverland-natasa.blogspot.com/) και καλώς βρεθήκαμε :)

@Sophie: η απομόνωση είναι μία από τις πιο περίεργες παγίδες. Αποξενώνεσαι σιγά σιγά, περνάει και ο καιρός και ξάφνου μια μέρα αναρωτιέσαι "μα που είναι όλοι;"

@Vivika: Και με τη δουλειά από το σπίτι πολλές φορές ξεχνάμε πως οι ώρες στο FB είναι ώρες χωρίς πληρωμή. (Ξετρελάθηκα με τη τελευταία σου δημιουργία!)

@ChristinaD: Σε ευχαριστώ :) Ο Blogger μας κάνει νερά και δε μπορώ να μπω στο Blog σου. Θα ξαναπροσπαθήσω :)

@ArtNouveau: Ευχαριστώ πολύ και καλώς βρεθήκαμε :)
Elena said…
Υπέροχη ανάρτηση Καίτη μου και πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Σ'ευχαριστούμε!! Να'χεις ένα όμορφο απόγευμα, φιλιά!
Kate Astolat said…
Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα μου :)
Ευχές για ένα φωτεινό και χαρούμενο ΣΚ!

Popular Posts